GENEL PROGRAMLAR

BAKAN SN. FARUK ÇELİK EKONOMİ KULÜBÜ'NÜN MİSAFİRİ OLDU


 Ekonomi Kulübü Başkanı Sn. Ercan POYRAZ’ın açılış konuşması ile başlayan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğünde, İŞKUR Genel Müdürü Sn. Dr. Nusret YAZICI ev sahipliğinde yapılan toplantımıza Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Faruk ÇELİK’in yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Sn. Halil ETYEMEZ, Bakanlık Müsteşarı Sn. Ahmet ERDEM, İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret YAZICI, İŞKUR üst yönetimi ve Ekonomi Kulübü üyesi işadamları katıldı.

 
Ekonomi Kulübü Başkanı Sn. Ercan POYRAZ’ın konuklarımızı takdiminin ardından konuklarımız kısa birer selamlama konuşması yaptı.
 
Ardından söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sn. Faruk ÇELİK katılımcıları selamladıktan sonra şunları söyledi
 
"Siyasi çizgimizde ve yaşam tarzımızda takım oyuncusu olmayı son derece önemsedim. Sizler de netice itibariyle bir geleneğin mensuplarısınız, takım oyuncusu olma takım adamı olmak çok önemli. Eğer takım adamı olamıyorsanız, ben biliyorum anlayışıyla hareket ediyorsanız bir adım öne çıkayım gayreti içerisindeyseniz takım ruhu bozulur. Ekip ruhu bozulur. Ondan sonra herkes bir adım öne çıkma mücadelesinde ahengin kaybolduğu bir tabloyla karşı karşıya kalırsınız. Takımın kaptanı vardır kaptana saygı sevgi son derece önemlidir. Takım içerisinde göreviniz vardır o görevi yerine getirirsiniz. Takımda olamazsanız yedek kulübede kalırsınız o yedek kulübe de çok önemlidir, sizin takımdan ayrıldığınızı göstermez. Bazen de tribünde olursunuz, seyirci olursunuz, o da sizin takımın taraftarı olarak takımın sevdalısı olarak o alanda sizi tutar. Dolayısıyla takım ruhuyla mücadele etmek son derece önemlidir. Çok şükür bu uzun siyasi çizgimizde takım ruhu anlayışıyla bugünlere geldik. Bugün Türkiye'de bazılarının ekonomik anlamda siyasi anlamda hangi alanda alırsanız alın belli bir başarı söz konusu ise bu başarının altında iyi bir kaptan ve arkasında takım ruhu içerisinde hareket eden bir ekibin olduğu ve o ekibin de takımın kaptanının sayesinde bunların gerçekleştiğini unutmayalım.
 
Siz işte bunu çok iyi başardığınız için çok kısa süre içerisinde çok büyük bir kitleyi Ankara'da oluşturmuş bulunuyorsunuz. Bu yüzden Sn. Başkan Ercan POYRAZ şahsında hepinizi ayrı ayrı tebrik ediyorum.
 
Dönem Sivil Toplum Dönemi
 
Dönem sivil toplum dönemi, dönem örgütlenme dönemi, dönem bir araya gelme dönemi, bunun akabinde de hak arama dönemi, arkasında da hak arama mücadelesi gelir ki bu tabloyu oluşturmadığın sürece hak aramanın gerçekleşmesi daha iyi yakalamak refah düzeyini yükseltmek, kaliteyi yükseltmek, sermayeyi birleştirmek kesinlikle mümkün değildir. Bunun için son derece sağlıklı ve hızlı bir büyüme ortamına girilmelidir. Ekonomi Kulübü, Türkiye'ye yeni nefesler aldıracak yeni pazarlar açacak bir potansiyeli ülkenin önüne koyacaktır, bundan endişemiz yok. " dedi.
 
Çalışma hayatına ilişkin yapılan çalışmaları, mevzuat düzenlemelerini de anlatan Bakan ÇELİK, çalışan sayısında ciddi artış olduğunu, bunu daha da artırmayı hedeflediklerini söylerek şunları ekledi
 
Sendikalara Diyalog Ortamını Açtık
 
12 Eylül'de sendikalar kapatıldı.Var olan sendikal düzenlemelerde ihtilal yönetimi tarafından yapıldı. Böyle bir ortamda işçi hakları ve özgürlüklerden bahsedilemezdi tabi ki. Yakıp yıkan sokakları kendilerine mesken tutan sendikalar bu düzenlemelerin bir ürünüydü. Bugün yaptığımız düzenlemelerle sendikalara diyalog ortamını açtık. Artık sendikalar sokaklarda savaş ortamlarında değil masada diyalog ortamlarında haklarını arıyorlar.
 
Hedefimiz İş Kazalarını Kazaya Dönüştürmek
 
2002 yılında iş kazaları ile ilgili tek düzenleme İş kanunda var olan birkaç maddelik düzenlemeydi. İş Kazalarını önlemek iş sağlığı ve güvenliği yasasını çıkardık. 2002 Yılında yüzbin kişide 12 olan işçi ölümlerini 2014 yılında 6'ya düşürdük. Avrupada ise bu rakam 3. Hedefimiz iş kazalarını kazaya dönüştürmek. Trilyonluk bina yapan firmanın 50 TL lik switch'i ihmal etmesi insanlarımızın hayatına mal oldu. 31. Katta switch olmadığı için durmayan asansör 32. katta rayların bitmesi sonucu 140 metreden yere çakılıyor ve malesef 10 insanımızın hayatını kaybediyor
 
Farkındalık konusunu, iş dünyamız kafasında çözmeli, 'önce insan' demeli. İşçi de önüne sunulan bütün ekipmanları yerli yerinde kullanmalı. Farkındalık işçi için de işveren için de olmazsa olmazdır. Çalışma hayatında medeni, çağdaş, gelişmiş bir ülke olarak işçi ölümlerinin, meslek hastalıklarının konuşulmadığı bir Türkiye'yi oluşturmamız gerekiyor.
 
Çalışma Hayatıyla İlgili Yeni Paket
 
Özellikle yabancı işçilerin ve yabancıların çalışma izinleriyle ilgili bir yasal düzenlemeyi bugünlerde görüşüyoruz. 15 Ekim'den sonra TBMM'ye sevk edeceğiz. Onları da çıkardıktan sonra haziranda seçimler var, o zamana kadar bunların uygulamalarını göreceğiz. " diyerek sözlerine son verdi.
 
Ekonomi Kulübü Başkanımız Ercan POYRAZ da sivil toplum kuruluşlarının sayısının ve niteliğinin artmasıyla siyasetin, ekonominin, toplumun, kültür ve değer yargılarının doğru yönlendirildiğini, geliştiğini ifade etti.
 
Hükümetin iş hayatına büyük katkı gösterdiğini anlatan Sn. POYRAZ, iş sağlığı ve güvenliği, mesleki yeterlilik sistemi gibi konularda önemli çalışmalar yapıldığını söyleyerek bu çalışmaların mimarı Sn. Faruk ÇELİK'e teşekkürlerini iletti.
 
Konuşmaların ardından Sn. POYRAZ, Bakan ÇELİK'e üzerinde kulübün amblemi bulunan kol düğmesi takdim etti ve Ekonomi Kulübü rozetini taktı. Ardından üzerinde Asr suresinin bulunduğu tabloyu hediye etti.
 
Kuran-ı Kerim tilavetiyle programımız son buldu.

  • 24.09.2014